fbpx

Bli bedre kjent med Genéve-Servette

(Photo by Eric Lafargue / Geneve-Servette/Champions Hockey League via Getty Images)

Storhamar har allerede stiftet bekjentskap med Genéve-Servette på isen. Nå er det på tide med en nærmere titt på den siste besøkende til Hamar OL-Amfi i årets CHL-gruppespill. Det er, som vi snart skal se, langt fra noen noviser innen hockeysporten som utgjør motstanden her.

Genéve-Servette er nemlig eldre enn selve forbundet i Sveits, og de var ett av de første landene i Europa hvor hockeyen fikk fotfeste! Allerede i 1905 kom Servette-delen av klubben til verden, de var et underbruk av Servette FC og fikk snart en konkurrent. Allerede året etter fikk Urania Genéve Sport en ishockeyavdeling også. Disse to skulle møtes til mangt et tøft byderby, dog sjelden hjemme hos seg selv. Vinteren langs Genéve-sjøen er som oftest mild og man måtte til Lausanne eller au Pont for å avvikle kampene. Først fra 1954 fikk de trygg is under skøytene med kunsfrossen bane. Fire år seinere sto ishallen Les Vernets klar, det var den første i Sveits og er fremdeles klubbens hjem.

Servette var den største av de to klubbene og lå på nivå to, men konkurransen hindret i grunn begge klubbene. Rett nok hadde Servette blitt cupmestere i 1959 og hadde massiv publikumsstøtte – over 11 000 hadde sett finalen mot Neuchatel, men de trengte samling for å gå helt til topps. I 1963 ble de to klubbene slått sammen til Genéve-Servette HC og de rykket opp i den øverste divisjonen umiddelbart. De ble værende blant de beste i ti år før nedturen satte inn og i løpet av 70- og 80-tallet falt klubben på harde tider. De rykket ned, helt til det tredje nivået og surret rundt i lokale ligaer langt utenfor rampelyset. Først i 1995 var de tilbake på nest høyeste nivå og en ny satsing tok til. I 2001 var de atter blant de beste for første gang på 26 år, klar for å bite fra seg på ordentlig!

Ved opprykket tok Chris McSorley over som trener for de burgunder og hvite. Canadieren hadde forut for dette vært trener for London Knights, blant annet i en beryktet Continental Cup-turnering på Hamar. Han skulle bli en svært innflytelsesrik trener som sitter i jobben den dag i dag. Han har også blitt medeier i klubben og under ham har også de største framgangene kommet. I 2010 gikk de til finalen i sluttspillet for første gang, men her ble Bern til slutt for sterke. Kun to ganger siden opprykket har de blitt stående utenfor sluttspill. De to siste sesongene har det blitt to strake triumfer i den historiske Spengler Cup. En turnering som holdes i Davos hver romjul for spesielt inviterte. Noen nasjonale titler i serie og sluttspill har det imidlertid ikke blitt foreløpig.

Genéve-Servette er en av grunnleggerne og eierne av CHL. I debutsesongen ble det avansement fra ei gruppe bestående av Frölunda, Villach og Briancon, før det sa stopp i 1/8-finalen på straffer mot SaiPa. De vant fire av fire hjemmekamper og Storhamars 3-0 forrige helg var således deres første hjemmetap i turneringen. GSHC er en av de mest populære klubbene i den sveitsiske ligaen og drar jevnlig over 7000 tilskuere til Les Vernets.

Av kjente spillere gjennom historien kan nevnes Reto Pavoni. Sveitsisk landslagsmålvakt som ble hentet til klubben etter det siste opprykket og holdt laget flytende de første sesongene. Tidenes franske hockeyspiller, NHL-meritterte Philippe Bozon og russiske Oleg Petrov som står med en skinnende sesong i klubben. I 2012-13-sesongen ble laget forsterket av to NHL-spillere Logan Couture og Yannick Weber.