Rekordfredag: Mål

(Foto: Fredrik Olastuen)

Velkommen til vår nye sommerspalte Rekordfredag! I den stille tida fram til vi igjen trekker inn i hallen og puck igjen møter kølle på alvor skal vi benytte fredagene til å se på klubbrekorder. Mimre, minnes og opplyse mens vi gleder oss til potensielt nye rekorder her og der. Skjønt, noen av dem skal det nok en del til å forbedre! Hvor er det vel bedre enn å starte med mål? Mål i bøtter og spann, kjappe mål, sene mål, målskred. Heng med!

Vi starter med bøtter og spann for hele laget og da er det naturlig å gå tilbake nokså akkurat 20 år. Den utrolige sesongen 1996-97 hvor Storhamar var i en helt egen klasse. Serien ble vunnet som man ville, kun fire av 72 poeng ble gitt bort, i prosessen måtte motstandernes målvakter se seg overlistet ikke mindre enn 252 ganger! Det skulle gi et snitt på sju (!) mål pr kamp! Selv om vi nå til dags spiller mange flere kamper har ingen vært i nærheten av å toppe den totalen siden. Om man tar med sluttspillet banket SIL inn 303 mål på 46 kamper, en liten nedgang i snittet, men fremdeles pene 6,6 mål pr. kamp!

Målskred «rammer» fra tid til annen også enkeltspillere. Både i sesonger hvor man føler at alt flyter for en og rekka stemmer perfekt, eller i enkeltkamper hvor hele ketsjupflaska tømmer seg på ett rist! Ingen har opplevd en mer vannvittig produksjon enn Martin Åhlberg, etterhvert kun kalt «Måhlberg», i sine gyldne sesonger fra 93 til 95. Svensken scoret 97 ganger to sesonger, noe som er vanvittig etter alle målestokker. Det blir bare «verre» av at man på denne tida kun spilte rundt 30 kamper i serien og snaut 10 i sluttspillet. Måhlbergs 97 pinner kom på bare 77 kamper, et snitt på 1,3 pr. kamp! Høydepunktet ble gullsesongen 94-95 hvor lysluggen ble den eneste i klubbhistorien til å notere seg for 50 mål totalt på en sesong.

Bak de fleste målene til Åhlberg lå en kar som kunne sitt om målscoring selv: Mester Erik Kristiansen! Ingen har scoret flere mål for klubben enn han, totalt 509 om man regner inn stort og smått. Selv om han ble mer av en playmaker utover i karrieren var han en avslutter av rang og øste inn mål da karrieren var på sitt heteste i de ville åttiåra. 46 fulltreffere på 36 kamper ble det både i 86-87 og 88-89, en klubbrekord han deler med nevnte Åhlberg. Mester’n har også tak om rekordene i enkeltkamper. Seks fulltreffere i en og samme kamp opplevde han to ganger. Hjemme mot Hasle/Løren i 1984 og borte mot Viking i 1986. En annen notorisk målsnik, Tom Erik Olsen, kopierte prestasjonen borte mot LM90 høsten 1990. Sånn for ordens skyld kan Mester’n skilte med 10 sesonger over 20 mål, seks over 30 og tre over 40. Han noterte seg for 29 hattrick, åtte firemålskamper, fem femmålskamper og altså to seksmålskamper. Alle klubbrekorder som nok skal bli vanskelig å slå. I sluttspillet må han imidlertid stille seg i skyggen av senere generasjoner hvor kampene var flere og SIL gikk lenger. Christian Larrivées 13 fulltreffere i 06-07 er rekorden for ett sluttspill. Ole Eskild Dahlstrøms 48 totalt er målet man strekker seg etter i denne sammenheng.

I lavere divisjoner gikk det ofte enda verre for seg. Ingen har scoret flere ganger i en offisiell Storhamar-kamp enn Per Arne Johansen. Han satte åtte av 25 mål i bortekampen mot Hjellum i 1961! Den store måltjuven fra Lillehammer, Lars Bergseng, scoret sju ganger da Årvoll ble knust i den første sesongen i Storhamar Ishall.

Fra bøtter, spann og kuleramme går ferden videre til stoppeklokke og sekunddrama. Bare ni sekunder har Storhamar brukt på å ta ledelsen ved to anledninger. Ole Eskild Dahlstrøm mot Spektrum Flyers i 1995 og Pål Johnsen mot Frisk Asker i 1999. Begge kampene endte de gule og blå med å tape! Enda raskere fra nedslipp på midten og til nettmaskene var Terje Kojedal mot Sparta i 1977. Den senere landslagskjempen i fotball brukte bare sju sekunder fra starten av midtperioden før han reduserte til 3-2.

Like kjapt gikk det mot MS vinteren 2000. Snorre Hallem økte til 5-2 halvveis i den tredje perioden og sju sekunder etter var Pål Johnsen på ferde med 6-2. Det var de raskeste to målene man han scoret. 42 sekunder var alt man trengte på å nette tre ganger mot Furuset i 1997. 28 sekunder senere kom det fjerde, slik at rekorden for fire mål ble på 1.10! Undertegnede minnes fremdeles en far som måtte ta med en tissetrengt sønn på do akkurat da!

I andre enden av skalaen finner vi de dramatiske avslutningene. Andreas Øksnes er den som har fløyet nærmest sola med en sen avgjørelse. Hans fulltreffer i kvartfinalen mot Sparta i 2014 traff nettmaskene i det sirena gikk og står bokført på tiden 59.59 og sikkert flere nitall bakover, om man tok seg bryet med å registrere slikt. Det seneste målet i historien, uansett hvilken klubb man leter i i hele verden, sto Joakim Jensen for i vår da han avgjorde verdensrekordkampen mot Sparta. 217 minutter og 14 sekunder er nok en rekord som i allefall ingen i denne klubben kommer til å gjøre noe med med det første!