Rekordfredag: Målskred

(Foto: Tomas Westling)

Velkommen til en ny rekordfredag på sil.no! Forrige uke tok vi for oss alle mulige målrekorder. Vi velger å dvele litt til ved samme kategori, denne gang ved skikkelige målskred!

Store seire har det blitt bra med på alle nivåer, spesielt i lavere divisjoner. I den første seriesesongen 1960-61, hvor man kun møtte lokal motstand, tok helt av. På fem seriekamper scoret man ikke mindre enn 87 mål! Hjellum fikk smake på 25-1, Innsats fra Heradsbygda fikk 26-3! Det var åpenbare kvalitetsforskjeller og Storhamar ble flyttet over i Oslo-avdelingen i samme divisjon. Da det startet med 20 og 22 mål mot henholdsvis Oppegård og Fagerborg var det vel klart at SIL var moden for et høyere nivå. Dit kom man da også etter sesongen og det hele roet seg ned til mer normale resultater.

20 mål er liksom blitt stående som det ultimate i en serie hvor det til tider har vært store nivåforskjeller, selv på øverste nivå. SIL fikk det til en gang på nest høyeste nivå da Oppsal kom på besøk med bare sju utespillere i 1980. 22-1 endte det etter at samtlige i gult og svart, utenom målvaktene, hadde scoret mål! På det høyeste nivået skulle dette bli en hellig gral, i allefall på tribunene, som så ut til å snike seg unna hver gang. 18-2 mot Strindheim i 1984 (som slapp inn over 20 ved flere anledninger i sin ene, fryktelige sesong i toppen) var første gang man var oppe og luktet. Det var ikke helt uvanlig at det svakeste lagene fikk en tolv-tretten, av og til fler, baklengs gjennom det meste av åtti og nittitallet. Etterhvert som Storhamars satsing tok til kom man stadig nærmere. Hasle/Løren fikk 18-1 i 1991 og i 1993 var det enda nærmere da hybridklubben Asker Hockey ble slått 19-2. Ole Eskild Dahlstrøm kunne sørget for 20, men misset en gedigen sjanse og straffet seg sjøl med armhevinger på isen! Så, en oktoberkveld i 1994 kom det. Et kriserammet Sparta som i tillegg hadde fått motorstopp på veien og ikke rakk oppvarming ble nedsablet med 20-0 på Hamar! Det tok hele 11 minutter mellom de to siste målene og da Tom Erik Olsen slo inn nummer 20 var jubelen som han hadde avgjort en viktig kamp i sudden death!

Det nærmeste man har vært noe liknende de senere åra var i 2003 da et kriserammet Lørenskog var på besøk. Den gangen scoret man ni ganger på atten forsøk i førsteperiode og lot til å være på gang til noe helt stort. Denne gangen roet det seg imidlertid ned og det hele stoppet på 16-2. Flest mål i en periode på toppnivå er forøvrig 12. Det skjedde i 2. periode i 19-2-kampen mot Asker!

På bortebane har det også blitt noen storseiere, dog ikke på helt samme nivå. Rekorden her ble satt høsten 200o da Furuset ble nedsablet med 15-0. Det var ett mål mer enn mot Lørenskog i sluttspillet i 1997. En passende revansj for klubbens største tap noen sinne. 1-16 mot nettopp oslolaget tilbake i 1972. På toppnivå står 0-12 mot Frisk i 1978 som rekord.