Amfien fyller 25 år

Foto: Fredrik Olastuen

6. desember 1992 er kanskje den viktigste datoen i Storhamar Hockeys historie. Den dagen flyttet klubben offisielt inn i Hamar OL-Amfi – Nordlyshallen. En oppgradering av dimensjoner fra spartanske og trangbodde Storhamar Ishall. Her fikk man forutsetningene for å ta steget helt til topps og bli et av lokomotivene i norsk hockey. Det har vært 25 år med mange store og stolte øyeblikk siden åpningskampen mot Stjernen denne kvelden!

-Her taper vi aldri, uttrykte Erik Kristiansen i lykkerusen etter kampen. Storhamar hadde nettopp slått serieleder Stjernen 8-4 foran 6000 tilskuere, dobbelt så mange som noensinne hadde sett en hockeykamp på Hamar tidligere. Det var selvsagt en overdrivelse av en påstand, men 25 år senere den i allefall som nærmere trekvart sann! Amfien har vært et fort for byens iskrigere og av de 650 offisielle kampene (serie, sluttspill, europacuper) har 468 endt med seier. Hallen har vært hjem for seks NM-gull og sju seriemesterskap, samtlige store mesterskap klubben har vunnet. Nærmere 1,6 millioner mennesker har kommet innenfor dørene. I gjennomsnitt har snaut 2500 mennesker jublet for de 2803 målene Storhamar har scoret der inne. Noen for samtlige, det finnes nemlig folk blant oss som har vært på absolutt alle kampene, på sin faste plass, siden hallen åpnet dørene for første gang!

Hallen har også vært vertskap for noen av de største hockeynavnene i verden. Våren 1999 gikk en rekke VM-kamper her og spillere som Teemu Selanne, Alexei Yashin, Rob Blake og Miroslav Satan tente mållamper og hockeyglede. Norges åpningskamp mot Italia som ble vunnet 5-2 foran fulle tribuner var det lokale høydepunktet. I tillegg har det vært konserter, idrettsgallaer og andre opplevelser for massene.

Amfien har vært et sted for nyvinninger og markedsledende innovasjon hva publikumsopplevelser angår. I 2003 fikk klubben på plass Norges første mediakube i taket. 13 år senere ble den erstattet med en ny som gjenspeilet utviklingen på feltet. Storslåtte introer. live musikk og underholdning også utenom det som vises på isen har funnet sin form her og revolusjonert hvordan hockeykamper arrangeres her til lands. Amfien var enestående da den kom, men tross tøffere konkurranse med åra har den fremdeles holdt stilen og er stadig en av de flotteste i ligaen.

Det har vært tider hvor den har virket altfor stor, men også øyeblikk hvor den har vært for liten. Når absolutt alle i distriktet vil se en avgjørende finale og man så godt det går har fått inn ekstratribuner og plassert folk på de utroligste steder til veggene omtrent har bulet ut. Når det drar seg opp mot 5000 mennesker og Storhamar leverer varene på isen er stemningen elektrisk. Det blir ei bjørnegrav hvor det slettes ikke er noe gøy å være på det andre laget. Gutta i gult og blått blir derimot båret fram og føler de har både en og to mann flere enn de andre.

Gratulerer med dagen til arenaen som har vært åsted for så mye glede gjennom 25 år. Vi er klar for mye, mye mer!