En ny sesong starter

(Foto: Fredrik Hagen)

En brennhet sommer er på hell og et av de første sikre høsttegnene er like rundt hjørnet: pucken slippes før den første treningskampen. Fire måneder etter at gullkonfettien regnet over Storhamars norgesmestere og konkluderte en fantastisk sesong for vår del deles de første blanke arkene ut og det eneste vi kan skrive er «sesongen 18-19». Den intensive sesongoppkjøringen som skal gjøre laget klart til CHL om litt over tre uker starter med en utenlandstur.

Onsdag morgen setter laget seg på bussen med Danmark og Nord-Jylland som mål. Torsdag og lørdag spilles to av forsesongens tre treningskamper mot henholdsvis Frederikshavn White Hawks og Aalborg Pirates. Begge er hjemmehørende i den danske toppserien Metal Ligaen og skulle kunne gi Storhamar en god test på hvor de står foran den nye sesongen.

Trener Fredrik Söderström røper at det er mer enn bare det sportslige som er interessant med en slik tur: -Vi hadde god suksess med en liknende reise i fjor høst, den gang til Danmark og Tyskland. Det er en bra sak å få en lang busstur å bli kjent med hverandre på. Da får man se alle sider av mennesker og ristet sammen et lag. Spillerne selv ønsket også en sånn type oppkjøring. Sportslig er det nyttig å møte andre lag enn man vanligvis spiller mot. Vi kommer ikke til å dissekrere dansk hockey og studere motstandere, men vi vet de er bra og vil gi oss god matching. Aalborg spiller jo blant annet også i CHL. For vår egen del blir det bra å få sett hvem som passer sammen på isen og finne gode løsninger. Samtidig som disse kampene i seg selv ikke er så viktige så er det ikke så mye tid før vi skal ut i alvoret så det blir litt annereledes enn om dette var de første av sju-åtte oppkjøringskamper.

Frederikshavn er altså først ut klokken 19.00 på torsdag. Dette er et lag SIL også møtte for et år siden i turneringen i Bremerhaven i noe som ble en jevn kamp til slutt. Storhamar ledet på et tidspunkt 3-0 før danskene slo hardt tilbake og skaffet sudden death, hvor til slutt Kodie Curran avgjorde. Klubben ble stiftet i 1965 og har for det meste vært i den øverste divisjonen av dansk hockey siden 70-tallet. De har vunnet to danske mesterskap i 1989 og 2000. Forrige sesong endte de på 5. plass i serien og røk ut i kvartfinalen i sluttspillet mot nabo og erkerival Aalborg. De spiller hjemmekampene sine i Iscenter Nord/Scanel Arena som ble bygget i 1964 og som etter ombygging og utvidelse i 2014 har plass til 4000 tilskuere. Forrige sesong hadde de et publikumssnitt på 1340. Siden forrige sesong har halve nesten halve laget blitt byttet ut og til denne kampen stiller White Hawks, som de kaller seg, med ti nye spillere. Av spillere man skal se opp for kan nevnes den karismatiske canadiske forwarden Dale Mitchell og den finske backen Henri Auvinen som kom fra MoDo i sommer.

Lørdag klokken 16.00 er det de danske mesterne Aalborg som står for tur og her må det graves skikkelig dypt i historien for å finne tidligere møter. I oppkjøringen til Storhamars første sesong i 1. divisjon i 1977 dro de til Danmark for å finne kampformen. Der var Aalborg en av motstanderne. Rutinerte dansker med seks landslagsspillere ble for tøffe for SIL og vant 6-2. Pirates, som er klubbens ofisielle tilnavn, er en sammenslutning av AaB og Aalborg IK, med røtter tilbake til 1967. De har lenge tilhørt eliten innen dansk hockey, men sluttspilltriumfen i vår var likevel bare deres andre i historien. Den første kom helt tilbake i 1981. Dermed skal de, i likhet med Storhamar, ut i CHL-spill senere i høst. De spiller hjemmekampene sine i det moderne Gigantium som ble bygd i 2007. Den har plass til drøye 5000 tilskuere og med et snitt på 2093 tilskuere var piratene Danmarks nest mest populære klubb forrige sesong. Også her er det mye nytt, men 11 nysigneringer i løpet av sommeren. Et par kjente navn er klar for innsats i de røde trøyene: Spencer Humphries fra Stavanger Oilers og David Friedman fra Lørenskog.

Som vanlig vil en del ta turen for å følge laget på tribuna, vi har hørt rykter om 40-50 tilreisende. Om du ikke er blant de heldige som får tatt turen får du vanlig dekning her på sil.no. Hamar Arbeiderblad viser begge kampene live på sine hjemmesider.