Store hjerter vant uavgjort

(Foto: Thomas Westling)

Moralen Storhamar viste i åttendedelsfinalen mot Skellefteå AIK må kunne settes i glass og ramme. Etter en god første periode skar det seg i midtperioden med tre raske baklengs og 1-4. Da våknet beistet og Storhamar-hjertene banket utenpå drakta. Tidlig i tredje periode var opphentingen komplett. Det ble da også 4-4 til slutt og for første gang i historien gikk man av isen mot et svensk topplag uten tap.

Som en kort oppsummering til å begynne med: Storhamar spilte en meget god førsteperiode mot Skellefteå AIK. Det var ikke bare godt forsvart, men i fem mot fem var de svenskene jevnbyrdige og turte å satse framover. Gjestene kjørte på de første par minuttene og la på et visst trøkk, men det holdt greit og snart ble det powerplay for de blå og gule. Det var et bar overtallsspill hvor man kom til flere avslutninger, men manglet det siste lille. Da overtallet var unnagjort kom også den største sjansen. Martin Rønnild fikk en sjanse i slottet, men pucken gikk via ei back-kølle og føk over. SAIK fikk muligheten i overtall etter åtte minutter, men selv om det var press holdt Storhamar godt. Også et undertall mot slutten av perioden gikk greit og det bød seg til og med muligheter på overgang. Et par løse pucker i målgården kunne også gitt uttelling før pause. Det var faktisk hjemmelaget som hadde de beste sjansene, i hvertfall om man ser bort fra en miss for åpent mål fra Skellefteå tidlig på.

Om førsteperioden var en kontrollert og solid affære ble midtperioden et show. Et show av den typen som trenerne hater, men som har publikum ytterst på stolen. Det var gått bare 40 sekunder da en gammel kjenning dukket opp og ga SAIK ledelsen. Mathis Olimb var på plass foran mål, fikk litt plass og satte inn kveldens første. Nå presset gjestene på litt, men Storhamar hadde svar. Da svenskene rotet i midtsona var Steffen Thoresen på jobb. Han brøt elegant og satte i vei alene mot keeper. Han gjorde ingen feil og satte fyr på publikum. Begge lag spilte seg fram til noen muligheter de nærmeste minuttene uten at resultatet endret seg, men så. I løpet av en fryktelig tung tominuttersperiode slapp Storhamar inn tre mål. Hedberg, Djose og Norén var i tur og orden på plass og utnyttet feil fra hjemmelaget. Det ble tatt en timeout og blødningen stanset. At det skulle bli noe mer spenning av det var det vel heller få som hadde noe håp om. Men Storhamar ville ikke gi seg og svarte kruttsterkt mot slutten av perioden. I overtall fikk man snurr på det og Patrick Thoresen tok hovedrollen. Med en helt fantastisk pasning åpnet han opp hele SAIK-boksen og ga Victor Svensson et helt åpent mål å sette pucken inn i. Storhamar fikk trua på ny og bare 40 sekunder senere kom en ny redusering. Det ble en overgang og Storhamar spilte Skellefteå trill rundt. Aaron Irving leverte den siste perfekte pasningen som Christian Larrivée bare kunne sette fram kølla og styre i mål.

Storhamar var tilbake i kampen og hadde fått smaken på det. Skellefteås sterke periodestart uteble og Storhamar var tilbake på sitt solide nivå fra åpningsperioden. Da Adam Pettersson pådro seg en tominutter etter drøye fem minutter kom sjansen man hadde ventet på. Patrick Thoresen styrte overtallet som en herfører. Han sendte det ene dødelige passet etter det andre og til slutt var det ingen bønn. Jens Jakobs fikk pucken i slottet og senket den i nettmaskene mellom beina til keeper. Storhamar hadde altså snudd 1-4 til 4-4 mot laget som spilte SM-finale forrige sesong. Skellefteå ville ikke være med på dette, men ble nektet de store mulighetene. De gangene de kom til var Oskar Östlund tryggheten selv og stoppet det som kom. Det var en trygghet og ro over Storhamar selv om presset økte i takt med at tida tikket ned. Noen farligheter ble det også andre veien, men det skulle ikke bli noe mer av det. For første gang siden 1984 gikk Storhamar i garderoben med uavgjort etter 60 minutter. Det var også første gang i historien man gikk av isen mot et svensk toppserielag uten tap. Det var av så mange årsaker en historisk kveld i CC Amfi.

Kampfakta:
Storhamar – Skellefteå AIK (0-0, 3-4, 1-0)
CC Amfi, 4850 tilsk.

1. periode:
Ingen scoringer

2. periode:
0-1 (20.40) Mathis Olimb (Jimmie Ericsson), 1-1 (25.31) Steffen Thoresen (Uass.), 1-2 (29.32) Edwin Hedberg (Uass.), 1-3 (31.21) Emil Djuse (Olimb, Joakim Lindström), 1-4 (31.47) Patrik Norén (Uass.), 2-4 (37.29) Victor Svensson (Patrick Thoresen, Joel Johansson) PP, 3-4 (38.09) Christian Larrivée (Aaron Irving, Joakim Jensen)

Skudd: 24-31 (7-8, 9-11, 8-12)
Dommere: Ladislav Smetana (Cze) og Trpimir Piragic (Cro)
Utv: SIL 4 x 2 min., SAIK 4 x 2 min.