-Hamar lå i planene hele tida

Han var her som ung og lovende og kom tilbake som voksen og rutinert. For Andreas Hjelm har Storhamar og Hamar fått en helt spesiell plass i karrieren og livet. Det takker han en gammel Storhamar-helt for at ble sånn!

Storhamar var en perfekt start

Vi går tilbake til sommeren 2008. Storhamar var norgesmestere, men måtte kutte i budsjettene og satse på yngre krefter. Via et tips fra en gammel kjenning endte de opp med å signere en 20-åring fra Södertälje. Det viste seg å være et godt trekk for begge parter.

-Ja, det var perfekt for meg, medgir Andreas. Jeg hadde valget mellom på spille divison 1 (nivå tre) i Sverige eller reise ut. Den gamle Storhamar-helten Patrick Eide (bildet) var coach for juniorlaget vårt og han opprettet kontakt, det ble en overgang som hjalp meg veldig. Her fikk jeg spille seniorhockey og hadde en stor rolle. Jeg utviklet meg veldig både som spiller og person i den tida og det førte jo dessuten med seg andre viktige ting i livet. Det var her jeg traff kona mi, Lisa!

Lærerikt i Luleå

Etter tre år på Hamar vendte han hjem til Södertälje og fikk et gjennombrudd der som løftet ham helt opp i eliten og til en høythengende tittel. En ny spillestil kom med på kjøpet.

-Jeg kom tilbake til SSK med masse god erfaring og gode lærdommer fra tida i Storhamar. I den andre sesongen min tilbake der kom gjennombruddet og jeg fikk tilbud om å spille i SHL med Luleå. Det var utrolig spennende og lærerikt. Der ble jeg opplært i det defensive spillet av Thomas «Bulan» Berglund og Jonas Rönnqvist, noe som var veldig nyttig! Vi hadde et veldig godt lag og vant faktisk CHL det året, men det endte likevel ganske tungt for meg personlig. Jeg ble lånt tilbake til Södertälje hvor vi endte med å rykke ned mot alle odds. Det var nok den tyngste tiden i min karriere, det var rett og slett vondt.

Tilbake til Hamar

De neste sesongene spilte han på hyggelig nivå i Allsvenskan og var nære opprykk ved et par anledninger med barndomsklubben AIK, men en retur til Hamar var alltid på radaren. Etter å ha vært med å redde gamleklubben SSK var tiden inne i 2022.

-Det var alltid en plan der om å vende tilbake hit, forteller Hjelm. Vi snakket en del og ble vel enige om overgangen rundt ved juletider der. Jeg fikk være med å berge plassen for SSK og det gjorde at jeg følte jeg kunne dra med en god følelse, det var en fin avslutning. Å komme til Storhamar var som å komme hjem. Selv om mye var forandret og laget var bedre enn da jeg var her som ung var også mye likt. Jeg tenker da først og fremst på menneskene rundt, både de som er nærmest på oss i garderoben, men også kjente ansikter på tribuna. Det er sånne ting jeg føler gjør en klubb, de som er der år etter år og gjør alt de kan for at ting skal fungere. Trofaste folk som holder styr på og hjelper oss, slik som Johnny «Puma». Han er gudfaren her og holder oss på plass flirer han.

Norsk hockey har kanskje ikke alltid det beste ryktet i Sverige, men Andreas mener det er mye å hente også her.

-Det er lett å finne motivasjon her, det er en fin liga og mange gode rivaliseringer mellom klubbene, mener han. Det er sterke miljøer og en kul liga, selv om det hadde vært fint om enda flere steder kom med og vi fikk opp en enda større og sterkere serie. Når jeg kom tilbake nå var det flere klubber som hadde begynt å spille på liten is, noe jeg aldri hadde spilt på før. Det synes jeg er kult og noe nytt i min karriere! Storhamar har nok blitt en god del mer profesjonalisert siden sist, forteller Andreas, og drar fram Wang, større og mer proff satsing og bedre fasiliteter som store forbedringer siden sist. Klubben kjennes sterkere og mer stabil, mener han.

Viktig juleglede

En av tingene Andreas og kona Lisa har bragt med seg inn i Storhamar er Juleglede. Den nå årlige tradisjonen med å dele ut gaver til noen som trenger det litt ekstra inn mot jul.

-Ja, det var en greie vi hadde med oss fra Sverige og fikk lyst til å prøve her. Vi synes det er en fin sak for klubben, oss spillerne og alle som er med på det. Jula er jo ofte en ekstra vanskelig tid for folk som står i en tøff situasjon økonomisk. Selvfølgelig er det fint for de som får hjelp, men det er også fint for oss som kan hjelpe! Det er fint å kunne ta et lite steg tilbake og se helheten, forteller Andreas.

Han må også skynde seg å legge til: -Vi er veldig glade for støtten vi har fått rundt prosjektet! Sponsorene som gir, koner og samboere som deltar i forberedelser og utdeling og adminsistrasjonen og folk rundt som hjelper til med organiseringen. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på dette og er glade for å kunne bidra både til samfunnet og klubben!

Vi har fått jobbe for det

Selv om Storhamar har levert en fenomenal seriesesong og tatt seg til finale med åtte av ni mulige seire vil Andreas påpeke at de ikke har fått noe gratis på vegen.

-Jeg synes faktisk vi har fått jobbe for å gjøre oss fortjent til finaleplassen, vi har ikke glidd hit på ei skøyte, mener backen. Både Lørenskog og Frisk var gode, tøffe, motstandere som hadde en klar plan på hvordan de skulle stanse oss og presse oss på våre svakere punkter. Vi har måttet kjempe for det og har fått kjenne på at det er sluttspill fra første dropp. Det føles bra!

Nettopp dette med sluttspill og dynamikken i det er noe som fascinerer ham

-Det er noe med å møte det samme laget annenhver dag, små detaljer som avgjør og grep som tas der og da som kan få store utslag. En liten feil kan endre hele dynamikken i serien, en smart løsning kan knekke en kode. Det der er noe jeg finner veldig spennende, medgir Andreas med et tent ansikt og fortsetter: Bare se på finalen i fjor, vi var på full fart mot 3-0 i kamper, Oilers fant en utlikning på slutten og vant i sudden. Det snudde på momentumet i serien og de vant til slutt.

Er forrige sesongs finale og erfaringene rundt dette noe dere tar med dere inn i årets finale?

-Jo, men det er det jo! Kanskje mest av alt sulten fordi vi tapte, påpeker han. Vi var så nære, men ikke helt der, det har vi en veldig sterk drive for å ikke oppleve igjen. Vi sitter også med lærdommen at ting aldri er avgjort før den fjerde seieren er i boks. Vi vet at om man kommer skjevt ut er det mulig å snu, men også at en god start ikke er det samme som at det går vegen.

Hjemme bra, borte nesten best

Selv om Storhamar knapt taper hjemme har de virket enda bedre på bortebane, er dette en oppfatning du deler?

-Ja, det gjør jeg absolutt! Kanskje spesielt på liten is så er vi mer kompakte, det er kortere avstander og vi må reagere raskere. Det tror jeg passer oss, det å måtte reagere mer på innstinkt, være nærmere situasjonene og få kortere avstander mellom oss. Når det er sagt så er det selvsagt veldig fint å spille hjemme også, for mange blir CC Amfi og isen her veldig stor, det er en fordel vi har. En annen fordel er det fantastiske publikummet vårt. De gir oss en ekstra dimensjon og push. Når det er fullt her blir du båret fram og får mye energi og inspirasjon. Se bare på kampene mot Comet denne sesongen. Da de kjørte billige billetter på slutten der var vi et helt annet lag, da ble det 10-0 heller enn en litt halvslapp transportetappe.

På Hamar for å bli?

Andreas har nådd midten av 30-åra og har vært med på mye i hockeyen. Nå har han skrevet ny toårskontrakt med klubben, er det sånn at det er her familien har tenkt å slå seg ned på Hamar?

-Vi kan nok si at framtida er planlagt her, ja! Hamar er en veldig fin og trygg by for ungene å vokse opp i og vi trives også veldig godt her. Snart blir vi dessuten fem i familien med en liten nykommer som er på veg, så vi er godt plassert her nå. Stockholm, som er min hjemby, kan ikke by på den samme tryggheten og roen nå for tida, så Hamar er et bra sted å bli!