Sluttspillhistorikk: Frisk Asker

Storhamar mot Frisk Asker byr på et nytt kapittel av en sluttspillhistorie med mye dramatikk. Interne resultater mellom lagene så langt i sesongen tyder på at det ikke blir noe annerledes denne gangen heller!

Denne sesongen

De fem oppgjørene mellom lagene denne sesongen har i det store og hele vært jevne og spennende. I oktober vant Storhamar 2-0 i Asker, før de måtte ha overtid for å vinne 4-3 hjemme en måned senere. Rett før jul vant de veldig greit med 4-1 i Varner Arena. De to siste møtene kom i den siste uka med kamper og etter at SIL hadde sikret seriemesterskapet. De endte henholdsvis med seier 4-3 på straffer på bortebane og sesongens eneste hjemmetap med 2-3 i siste runde.

Poengkonger og målvakter

Patrick Thoresen har levert mest poeng mot Frisk denne sesongen med sine ni (4+5). Peter Quenneville med seks (3+3) og Jacob Berglund med 5 (3+2) følger på de neste plassene.

For Frisk har Tobias Lindström vært farligst med seks poeng (1+5), fulgt av Michael Haga med 4 (0+4), Anton Holm (2+1) og Hampus Gustafsson (1+2) med tre.

På målvaktsfronten har Markus Stensrud 88,9 i redningsprosent og 2,77 mål mot i snitt på en kamp mot Frisk. Alex D’Orio har 89,3 i redningsprosent og tre mål mot i snitt også på en.

For Frisk har Mitch Gillam 93,8 % og 2,4 mål mot i snitt på to kamper, mens Henrik Fayen-Vestavik har 88,1 % og 3,33 mål mot i snitt også på to mot Storhamar.

Billettinfo semifinale!

Special teams

Storhamar har scoret fem mål på 30 overtallsforsøk mot Frisk og har en uttellingsprosent på 17,63. Frisk på sin side har scoret to ganger på 21 forsøk og har 9,5 % i uttelling. Ingen av lagene har scoret i undertall.

Publikum

11 623 tilskuere har sett de fem oppgjørene lagene mellom denne sesongen, det gir et snitt på 2324 pr kamp.

De to kampene på Hamar trakk totalt 5487 tilskuere som gir et snitt på 2743. I siste serierunde møtte 3182 tilskuere opp til en ganske ubetydelig kamp og gjorde den til den best besøkte av disse møtene.

I Asker kom 6136 tilskuere på de tre kampene som gikk der og snittet ble 2045. Også her var den siste kampen best besøkt med 2430 frammøtte.

Tidligere sluttspillmøter

2001: Semifinale – Storhamar – Frisk Asker 0-3

Storhamar gikk til sluttspill som suverene seriemestere, men ble lurt av et takisk smart Frisk. De grønne og røde demmet opp for Storhamars offensiv og holdt det frittscorende laget til kun ett mål på tre kamper. 0-2, 1-2, 0-3 ble fasit for Storhamar i en av de vondeste sluttspillene i manns minne.

2002: Finale – Frisk Asker – Storhamar 3-2

Det neste møtet i sluttspill ble en jevn og dramatisk NM-finale. Begge lag vant sine hjemmekamper og dermed sikret Frisk tittelen med den fordelen de hadde der. I den avgjørende kamp fem sto det 0-0 til litt ut i tredje periode da en pasning inn fra sida traff et Storhamar-bein og gikk i mål. Tross massivt press og enorme sjanser mot slutten klarte ikke Storhamar å utlikne.

2003: Semifinale – Storhamar – Frisk Asker 3-1

Storhamar fikk en liten revansje i semifinalene sesongen etter. Frisk ledet på et punkt 3-1 i alle de tre første kampene, men ble hentet inn hver gang. Storhamar vant 4-3, tapte 3-4 og vant 5-3 fra dette utgangspunktet (de to første i sudden). Kamp fire i Asker sto og vippet på 2-2 med noen få minutter igjen da Ole Eskild Dahlstrøm satte inn en lekker straffe som sendte daværende Dragons til finalen!

2006: Kvartfinale – Storhamar – Frisk Asker 4-0

Seriemester Storhamar var store favoritter mot en svak Frisk-utgave i kvartfinalen. De vant da også 4-0 i kamper, men ikke helt uten problemer underveis. Kun i kamp en (4-0 borte) og kamp fire (6-1 hjemme) dominerte de som forventet. Den andre bortekampen vant man på hengende håret etter at Steffen Thoresen avgjorde i sudden death!

2008: Finale – Storhamar – Frisk Asker 4-2

Frisk hadde blitt seriemester med et ungt og spennende lag, mens Storhamar hadde skuffet og blitt nummer fire. De gule og blå våknet til liv i sluttspillet og tok seg til finalen på imponerende vis. Der stoppet de innledningsvis askerlagets kvikke og varierte offensiv og vant de tre første kampene med 3-2 i sudden, 5-1 og 2-1. Å avgjøre det hele ble en tøffere oppgave og de to bortekampene i Asker ble tapt med 1-7 og 3-4 i sudden death. Foran mætt fjøs i kamp seks ble det imidlertid en ordning. Eirik Skadsdammen ble den store gullhelten da han satte 3-2 et godt stykk ut i sudden death!

2018: Semifinale – Storhamar – Frisk Asker 4-1

Frisk ble det andre hinderet på veg mot NM-gull for Storhamar. Etter å ha startet med en suveren 6-1-seier hjemme fikk Fredrik Söderströms mannskap det tøffere i de neste kampene. En knepen 2-1-seier i Asker ble fulgt av tap i sudden hjemme med 3-4. SIL skaffet matchball med en sterk 4-1 borte. Den avgjørende kampen gikk til sudden death og alle trodde Frisk hadde avgjort i overtall, men målet ble underkjent etter videogransking. Først langt ut i den andre overtidsperioden falt avgjørelsen da Jacob Berglund banket inn 3-2. Det ble protester og beskyldninger i etterkant av det som står igjen som en episk serie.

2019: Finale – Storhamar – Frisk Asker 2-4

Frisk reiste seg fra asken og leverte et utrolig sluttspill etter et svakt seriespill. Storhamar var store favoritter i finalen, men etter å ha vunnet den første finalen 5-1 på Hamar stoppet det opp for dem. Frisk-målvakt Dahlberg vant de to neste kampene for laget sitt, inkludert en shutout hvor han reddet 45 skudd på i kamp tre. Storhamar våknet til liv og utliknet med 5-1 i Asker, men tapte senere kontroversielt 2-3 i kamp fem etter et anullert mål i sudden. Kontrovers ble det også i Asker da avgjørelsen falt i powerplay i overtida etter en utvisning som så nokså konstruert ut.