Største på 18 år!

Gårdagens kalasseier på Jordal Amfi hører til blant sjeldenhetene. Disse kampene er som oftest jevne og spennende affærer, nærmest uansett utgangspunkt. Derfor lever også disse kampene litt ekstra i historien som de anomalitetene de er. 6-1-seieren går faktisk inn på delt tredjeplass i rangeringen over største borteseire mot Vålerenga!

Mester-show og tosifret

For å finne den største triumfen borte mot erkerivalen, ja faktisk den største noen gang, må vi tilbake til den første kampen etter nyttår i 1993. Dette var på den tiden det ble spilt ishockey i Oslo Spektrum og VIF jevnlig fylte arenaen til sine hjemmekamper. Storhamar hadde elendig statistikk her og hadde enda til gode å dra hjem med seier på ti forsøk! I den første kampen i Eliteseriens andre del skulle det løsne til gagns. Med tre mål på tre minutter midt i førsteperiode, to av dem av Erik Kristiansen, satte SIL tonen. Det sto 5-0 til bortelaget etter to før det virkelig tok av i tredje. Mester’n startet showet med sitt tredje for kvelden og det stoppet ikkee før den solide russeren Nikolai Davydkin dundret inn 10-1 minuttet før slutt!

Jimmer’n hilste på

Den tredje serierunden i 94-95-sesongen hadde forlengst blitt markert i kalenderen til hockey-fans på Hamar og i Oslo. Det var kampen hvor Jim Marthinsen for første gang skulle besøke Jordal Amfi som Storhamar-keeper. Jordal var overfylt og stolte tilhengere av St. Hallvards menn stilte med krav om ydmykelse av sin gamle helt. Ydmykelse ble det, men ikke slik de hadde ønsket seg. Der Vålerenga skjøt og skjøt, men bare møtte en gul vegg som het Jim var Storhamar supereffektive. De raket inn tre mål i første. I midtperioden kontret de inn to på 12 sekunder og kampen var for lengst kjørt. Da Erik Tveten endelig fikk hull på spøkelset Martinsen ble det jublet av skjær lettelse blant hjemmepublikum. De hadde enda ikke fått satt seg igjen da Tom Erik Olsen var på plass og vippet inn Storhamars sjuende.

Resultatet ble glemt

Så kommer vi altså fram til forrige gang Storhamar slo Vålerenga med slike sifre på bortebane. Det var rett før jul i 2005 og flere av dagens a-stall hadde enda ikke snakket sine første ord. Storhamar med Patrick Yetman, Mads Hansen og Geir Svendsberget som ledestjerner hadde allerede tatt et enormt tak i serien og spilte ut hele reportoaret her. Vålerenga fikk bare 17 skudd på mål på egen is og var egentlig bare med i kampen noen få minutter i førsteperiode etter at Kenneth Larsen hadde utliknet Yetmans tidlige ledermål. Det sto 3-1 etter første og endte 6-1 etter blant annet to mål fra den svært lovende Hans Stubrud. Det som skulle ha vært en stor festaften og en milepæl vil imidertid bare bli husket for Mikael Tjãlldéns alvorlige skade som førte til at kampen ble stoppet i lang tid.

Ingen større hjemme

En litt merkelig tvist i historikken lagene i mellom er at Storhamar har sine største seire mot VIF på bortebane. Hjemme har de faktisk aldri vunnet med mer enn fem mål. Det har blitt en 6-1-seier, i finalen i 96, og et par 5-0-seire, så det er helt klart noe historisk over gårsdagen!