Ti tusen jubelscener

Forrige uke scoret Storhamar sitt 10 000 offisielle mål i klubbhistorien. Her kan du bli med på en liten reise i gul og blå jubel!

Fra måneskinnslyset i lette snøfjoner på «Bana» til storslagne omgivelser i O2 Arena i Praha har en Storhamar-spiller gått først i toget og slått på knokene til kameratene på benken 10 000 ganger, vel 10 011 nå da, for å være ordentlig nøye i tellinga med alt som har skjedd siden den magiske passeringen på Hønefoss forrige torsdag. Det er en full katalog med alt fra scoringer som har avgjort NM-finaler til trassete trøstemål i Trondheim.

Hvem var først?

Tja, si det? Kampfaktaen fra den første offisielle kampen er ikke spesielt utfyllende. Målscorerne er ikke nevnt kronologisk, men etter antall mål scoret. Det ble jo noen å velge mellom også i 14-3-seieren mot Elverum på nyåret i 1961. Med henholdsvis fire og tre mål er det femti prosent sjanse for at det var Svenn Rakstad-Larsen eller Knut Moe, men det kan like gjerne ha vært Tor A. Eriksen, Stein Lorang Andersen, Jan Sindre Larsen eller Svein Holm. De neste 26 finnes det ikke navn på i det heletatt, alle kom i bortekampen mot Innsats i Heradsbygda og er flest i noen SIL-kamp, men kampfakta ble ikke gjengitt.

Det ble mye jubel de første årene. Storhamar var totalt overlegne og fosset fram i seriesystemet. Kampene var imidlertid få, så det tok tid å notere de første 1000. Faktisk hele 14 år før Terje Kojedal var frampå i en hjemmekamp mot Skeid, antakelig uten at noen visste at det var noe mer enn en redusering i en kamp bortelaget vant. I senere år har det gjerne blitt rundet et nytt 1000-tall hvert fjerde eller femte år.

Mester’n, selvfølgelig

Mester Erik Kristiansens posisjon i Storhamar er, og vil forbli, den unike og evige nummer en. Han vil neppe bli tatt igjen på sin enorme poengproduksjon gjennom 20 a-lagssesonger. Med 915 offisielle poeng har han altså vært involvert i nesten 10 % av alle Storhamar-mål gjennom historien. Han har selv vært sist på fem prosent av dem med 509 nettkjenninger.

De ti mestproduserende gjennom alle tider, Erik, selvføglelig, Tom Erik Olsen, Pål Johnsen, Joakim Jensen, Eirik Skadsdammen, Ole Eskild Dahlstrøm, Christian Larrivée, Steinar Johansen, Arne og Lars Bergseng har til sammen levert nesten en tredjedel av jubelen med 2727 scoringer mellom seg! 34 spillere, inkludert tre i dagens tropp har notert seg for ett mål hver.

Tom Erik Olsen (nr. 9) og Erik Kristiansen har bidratt godt.

I alle former

1432 av dem har vært matchvinnermål. Det vil si det ene målet mer enn motstanderen fikk. Om det var Janne Karlssons 1-0 et par minutter ut i 20-0-seieren mot Sparta eller Michael Smithursts uforglemmelige 2-1 sjuende finale i 2004. Forøvrig har 82 av de kommet i en eller annen form for forlengning, enten sudden eller på straffer. Sju har vunnet NM, om ikke alle like dramatiske.

Oversikt på over og undertall har vi ikke lenger tilbake enn en 30-års tid, men om vi holder oss til snittet på de årene så kan vi anslå at omtrent hvert femte mål kommer med en eller to mann mer på isen, en liten prosent til sammen kommer i undertall og rundt det samme på straffeslag. To har til og med kommet uten at pucken har vært fysisk inne i målburet! Såkalt teknisk mål der det normalt ville blitt straffeslag, men keeper er tatt og det ikke anses som noe vits i å sende en mann alene mot keeper.


Ikonisk måljubel fra finalen 2018!

Hjemme best

Nesten selvfølgelig har det blitt flest mål på hjemmebane. 5502 scoringer har hjemmepublikum fått juble for gjennom tidene. Naturlig nok flest i CC Amfi med 3417, som regel, godt bejublede scoringer. 4509 scoringer har med andre ord irritert et bortepublikum et sted i Norge eller Europa. Mest frustrasjon har det blitt skapt på gamle og nye Jordal Amfi med nærmere 850 mål mot diverse motstandere! Stjernen har fått lide mest med 998 Storhamar-mål på baklengskontoen!

Ja, når vi da først er inne på tid og sted hører det med å fordele målene på turneringer også. Under offisielle kamper regnes altså seriekamper, sluttspill og diverse europeiske turneringer. Seriemål er det jo åpenbart flest av. Hele 8620 har kommet i seriespill, hvorav 7061 i øverste divisjon. I sluttspill har det blitt 1024 fulltreffere, mens resten samler seg i diverse Europa-kamper, kvalifiseringer og cupspill.