-Vi vil vinne for Hamar

Han sitter i en posisjon han er godt kjent med. Petter Thoresen har nok en gang inntatt topp-plassen med laget sitt og går inn i sluttspillet med favorittstempel. På vei mot 500 kamper bak benken for Storhamar deler han sine tanker om sesongen som har vært og det som skal komme.

Vanskelig å være en god vinner

Over en raus kebab-tallerken på La Perla oser den erfarne treneren energi og entusiasme. Ordet «passion» kommer stadig opp i samtalen, det er ikke så rart. Det er det som preger han som trener og slik han var som spiller. Han vil se glød og vilje hos laget sitt og alle rundt, selv har han mer enn nok av det. Det er drivkrafta bak framgangene. Det og en sterk interesse for mennesker og få det beste ut av dem. Det har han fått i årets serie, et sterkt sammensveiset lag som har vært nesten uslåelige. Det er stolthet i det, selv for en som har vært med på det aller meste tidligere.

-Vi har vært jevnt over gode hele veien, det har vært en god prestasjon. Vi har kanskje ikke alltid vært like fornøyd med gjennomføringen av kamper, men vi har stått igjen med seieren og det har vi vært glade for. Slik beskriver treneren seriesesongen som endte med suverent gull og rekordras, før han utdyper: Det er ikke lett å være en god vinner. Å gå ut og prestere, gjenskape, kamp etter kamp når du egentlig er fornøyd med det du har levert, det er noe spesielt! Vi har kanskje hatt litt flaks innimellom, vi har vunnet ni ganger i sudden og på straffer og pucken har gått litt vår vei innimellom, men i lengden kan ikke det kalles flaks heller, vi har hatt en evne til å avgjøre og finne seiere. Det kan ikke gjøres bedre enn det vi har gjort denne sesongen. I bunnen ligger alltid hardt arbeid og ærlighet, mener Petter. Vi har vært veldig ærlige med hverandre og jobbet hardt på hver eneste trening.

Etterhvert som seire ble fulgt av nye seire og poengene trillet inn på konto ble det mye snakk om rekorder. 28 strake seire, 117 poeng og flere andre rekorder både i klubb og ligasammenheng har krydret seiersgangen. – Det er klart det er moro, det blir noe ekstra i hverdagen, men helt ærlig så har vi ikke tenkt sånn veldig mye på det underveis. Det er ikke det som har vært den store motivasjonen, forteller han. Suksessen vår ligger i grundighet, at vi har tatt alle på alvor og forberedt oss likt mot høy og lav og ikke undervurdert noen. Vi har hatt respekt for alle, samtidig som vi har hatt mest fokus på oss sjøl!

Stolt av laget

I sin lange karriere har Petter hatt mange gode lag om hender, han innrømmer likevel lett at årets Storhamar-mannskap har noe spesielt ved seg.

-Jeg er utrolig stolt av denne gjengen her. Fra første trening i høst har de virkelig stått på. Alle har vært klare på hva som kreves og har lagt ned jobben. Det har ikke vært én som har jukset i arbeidet og det har vært fullt trøkk hele vegen. Gutta har en fin indre justis og stiller krav til hverandre. Det er en viktig grunn til at vi har fått de resultatene vi har fått, mener han.

Han drar også fram harmonien i gruppa som en suksessfaktor. -Alle trives godt med hverandre her, de ikke bare jobber sammen, men henger sammen også ellers og på tvers av aldersgrupper og andre skiller man ofte ser. Vi er et lag hvor alle gjør det de kan for å fylle sin rolle og hjelper hverandre til å bli gode. Så er det klart at man blir i godt humør av å vinne, det er jo det som er gøy, så det hjelper på det også, smiler coachen, før han poengterer. Det er en enorm arbeidsmoral og lojalitet i denne gjengen her, det er veldig gledelig å se!

Tålmodighet blir nøkkelen

Nå er seriespillet historie og det starter med blanke ark igjen. Lag som ikke har fått det helt til i serien får en ny sjanse, de som har lyktes har noe å forsvare. Det er ingen automatikk i at seriemesteren blir norgesmester, men at topprangeringen innebærer ekstra press vil ikke Petter Thoresen være med på.

-Jeg vet folk sier det er ekstra press på oss som seriemestere og at det er «krise» om vi ikke vinner. Det er ikke det vet du, vi har allerede vunnet noe vi, det er de andre som har press på seg for å få med seg noe fra sesongen, bedyrer han ivrig. Tross at han har vært med på dette i snart 30 år er han like engasjert og tent som første gangen, viljen til å lykkes nok en gang er sterk og tydelig, bare forsterket med et solid lag av erfaring.
Oppskriften for suksess har han klar: – Sluttspill blir noe annet enn serie, det er mer intenst med kamper annenhver dag og samme motstander hele veien. Det er egentlig ganske enkelt, vi vet vi skal spille mellom fire og sju kamper mot et lag og vinne fire av dem. Vi trenger ikke gå ut i hundre og avgjøre kampen i første periode, dette blir en lang kamp hvor vi med vår bredde og tyngde kan slite ned motstanderne, beretter han. Vi skal være tålmodige, men investere fra første kamp. Spille enkelt, komme ned bak backene deres, og sørge for at de må bruke krefter. Det handler ikke om å spille ut lagene vi møter, det har Vi vet vi orker, vi er godt trent og har våget å holde det ved like underveis. Selv nå i oppkjøringa til sluttspillet har vi kjørt på solid på mengde fram til tirsdag.

I kjent stil advarer han også, det er ikke rom for å bli fornøyd i et Thoresen-lag: -Jeg synes vi har falt litt ned i de siste kampene. Det er kanskje naturlig sida ting har vært avgjort, men jeg liker at vi holder på gode vaner, forteller han. Vi må litt opp igjen fra de tre siste kampene som jeg ikke synes har vært riktig bra nok. Vi må være mer nøye med pucken, være mer nøyaktige og ta møkkajobben foran mål. Det siste har vi vært gode på og det må vi tilbake til når det blir alvor igjen.

Over og undertall har vært en viktig suksessfaktor for laget denne sesongen og noe som blir enda viktigere i tette sluttspillkamper med få mål. – Jeg liker at vi har vært best i over og undertall mot de beste. Det er ikke noe vits i å ha 70 prosent uttelling mot bunnlagene om du ikke leverer i de kampene som blir avgjørende. Der har vi vært gode og det håper vi å fortsette med i sluttspillet. Vi vet at om vi spiller som vi kan så er vi vanskelige å håndtere, da får vi resultater!

Mot 500 kamper

Mye vann har rent under brua siden Petter Thoresen brått gikk fra å være spiller til å bli trener i Storhamar høsten 1995. I løpet av årets sluttspill er det en stor sjanse for at han passerer en personlig milepæl: 500 kamper som trener for de gule og blå!
-Det er jo litt gøy, det må jeg innrømme. Det begynte jo litt tilfeldig da jeg ble spurt om å ta over etter at Göran Sjöberg fikk sparken. Fem sesonger og fem finaler var en grei start på karrieren, smiler han lurt. Tre pokaler i skapet ble det også, jeg kjente fort at jeg trivdes som trener og det føles like bra nå som da. Det er noe med å jobbe med mennesker og få de til å yte sitt beste for ei gruppe, det er det beste med det. Spesielt sånne lag som vi har i år, skikkelige seniorlag, er fine å jobbe med. Han er glad i lagarbeid og nøye med å dra fram de han har rundt seg. -Vi har mange folk som gjør alt de kan for at vi skal kunne være så gode som mulig, vi har en veldig fin og proff hverdag vi på sporten, det er veldig viktig for oss og noe vi er takknemmelige for.

Han er inne i sin tredje periode som trener for SIL og har i tillegg stått bak benken hos Vålerenga, Stavanger Oilers og landslaget. Totalt har han ledet over 1000 serie, sluttspill og europakamper med klubblagene sine. Det har blitt langt fler seire enn tap på mannen som elsker å vinne.

-Jeg er glad Storhamar var raskt frampå og tok kontakt da jeg ikke fikk mer en ett år til med landslaget, innrømmer han. Jeg håpet litt på at de skulle være ute etter trener da situasjonen oppsto, det ble perfekt timing! Jeg trives veldig godt her og håper vel å kunne bli her tida ut.

Vi gjør det for byen

Folk rundt er som sagt viktig for Petter. Han skryter både av klubben og publikum og lar seg inspirere av omgivelsene. Det blir en drivkraft å kunne gi noe tilbake til alle som har hjerte for det.

-Jeg føler at folk på Hamar og Hedmarken har stor stolthet for lagene sine. De liker å være med på at vi vinner og gir de stolthet. Om det er oss, HamKam eller håndballen så er klubbene en viktig del av identiteten her. Det er noe vi er veldig klar over og vil gi tilbake for engasjementet. Det er det vi driver på for og vil vinne for. Jeg tror betydningen av det vi tilfører av stolthet og livskvalitet for mange mennesker er undervurdert, vi burde egentlig fått store bonuser fra kommunen hvert år, flirer han med litt alvorlig undertone.
Han mener også at klubben har gjort gode tiltak for både å underbygge dette og for å hjelpe laget.

-Det har vært gjort noen gode trekk her nå med å by på billigere billetter og fylle hallen i kamper som kanskje ikke hadde blitt prioritert i en tid hvor folk må være forsiktige. Det er viktig for å få med folk og for oss som får spille for fulle tribuner. Det er mange folk rundt oss med både passion, gode hoder og innsatsvilje som gir oss muligheten til å være gode og ha en bra hverdag, det er vi glade for. Støtten vi får her er helt unik, det er gøy å se rundt på tribunene når det er fullt her, det er alle slags mennesker og vi ser at vi når igjennom og er viktige for mange. Også støtten vi får på bortebane er noe helt spesielt. Uansett hvor vi er så er det mange i gule og blå drakter som er der og støtter oss, det er utrolig sterkt!

Også lokalavisa får noen rosende ord fra treneren

-At HA er såpass på som de er er viktig. De er flinke og holder koken oppe, mener han. Vi får litt kjeft innimellom, men det er helt sikkert fortjent, jeg kunne kanskje også ønsket meg litt mer forhåndsstoff innimellom, men i det store og det hele er de viktige for oss og gjør oss synlige, vi er heldige sånn sett også!

Nå står den viktigste, mest intense delen av sesongen foran Petter Thoresen og laget hans. De vil ingenting mer enn å gå helt til topps for klubben og byen!